U skoli

OPG-med
Vrcanje meda u skoli
Bagremov med
prodaja na kucnom pragu
Izlozba

OPG-med Matija Lenac

Kao pčelar i član pčelarske udruge " Kostanj " u potpunosti sam svjestan ozbiljnosti situacije sa pčelama u svijetu a i u našoj domovini Hrvatskoj. Zapravo poznato je da su pčele na ovoj našoj " plavoj lopti " postale ugrožena vrsta nako 150. tisuća godina koliko su prisutne na zemlji.Preživjele su ledeno doba i mnoge druge prirodne katastrofe ali napredak čovjeka koji je na zemlji samo pola onoga koliko su one, postaje im problem.Čovjek kroz svoj napredak uvijek je trebao pčelu kao svoga saveznika koji mu je davao na prvom mjestu hranu i lijek  u obliku  meda, a potom i druge svoje vrijedne proizvode . Vosak od kojeg je napravio prvu baklju: "svijeću ", koja je dugotrajno mogla goriti te mu produžila dan,i tako dala dodatno vrijeme za razmišljanje i napredak. 

018.jpg

100_0030.jpg

                    Situacija se promijenila, čovjek sve manje treba pčelu, ali pčela sada treba njega da bi opstala na ovom planetu, te nas dalje darivala sa svojim vrijednim proizvodima. Razne bolesti, nametnici,pesticidi, insekticidi, virusi i bakterije, ni znanstvenici još nisu na čisto što je,ali mi pčelari vidimo da sve teže preživljavaju zime dok ih u šumama gotovo više nema.To ostavlja ogromne posljedice na raznom bilju koje ovisi o njihovom oprašivanju te tako i ono odlazi sa pčelama,što je već dokazano u djelovima gdje pčelari ne mogu dovesti svoje pčele zbog nepristupačnog terena a one su tamo bezbrižno živjele.

Antonio i Doris u pčelarskim šeširima

13.jpg

Zbog toga sam i odlučio doći osnovnu školu Davorin Trstenjak  da djeci na njima prihvatljhiv način približim ovaj svijet pčela. Predavao sam u 1.b razredu kojeg vodi učiteljica Đurđica Sever, i u 3.b. razredu koji su već stari pčelari jer sam kod njih bio i lani a njihova učiteljica je Patricija Bakonji . Oni već imaju i svoju košnicu koju su sami bojali i pripremili.Na moje iznenađenje djeca su pčele jako dobro prihvatili što su i ptvrdila njihova pitanja koji bi se mogli posramiti i neki odrastli.U učionici smo prošli teorecki dio.Što su pčele koliko su korisne što nam sve daju i slično.Teorecku nastavu završili smo sa gledanjem filma o pčelama uz putar sa medom na kruhu. Kad je došlo vrijeme za vrcanje meda od bagrema učenici prvog i trećeg razreda došli su na pčelinjak gdje sam im pripremio apisariji napunjen sa pčelama te sa obilježenom maticom.Djeca su bila oduševljna, nakon toga smo izvadili desetak okvira sa medom a pčele iz apisaria smjestili u novu košnicu koju je pripremio 1.b.

15.jpg

12.jpg

Kad smo došli kući pristupili smo vrcanju te spremanju meda u teglice. Tako da je svaki učenik nosio svoj med kući.Na opće zadovoljstvo nitko nije dobio ubod pa i PČELICE ZNAJU DA SU TO BUDUĆI PČELARI KOJI ĆE SE TRUDITI DA IM POMOGNU OSTATI NA OVOM PLANETU

OTKLAPANJE MEDA VILICOM

9.jpg

ANA I MAGDALENA VRCAJU MED

8.jpg

07.jpg

11.jpg

SPREMANJE MEDA U TEGLICE

10.jpg

Tko vrca taj i prste liže,kažu naši stari, med je najukusni kad se vrca

Enter subhead content here

Enter content here

Enter supporting content here

OPG MATIJA LENAC